Dönüşüm Hunisi Nedir?

dönüşüm hunisi nedir aşamaları nelerdir

Dönüşüm hunileri yaygın olarak kullanılan pazarlama ve iş analizi araçlarıdır. Markaların pazarlamalarının ne kadar etkili olduğunu, satışları nasıl geliştireceklerini ve çok daha fazlasını anlamalarına yardımcı olurlar. Yine de birçok ürün ve kullanıcı deneyimi ekibi, bırakın ihtiyaçlarına uygun olanları nasıl oluşturacaklarını, dönüşüm hunilerini nasıl kullanacaklarından emin değiller.

Bu yazıda, bir dönüşüm hunisinin ne olduğunu açıklayacağız, markanız için bir dönüşüm hunisinin nasıl oluşturulacağını açıklayacağız ve sürekli iyileştirmeler için kuruluşunuzun dönüşüm hunisini nasıl analiz edeceğinizi göstereceğiz.

Dönüşüm hunileri ürün, kullanıcı deneyimi ve diğer ekiplerde kullanılsa da biz bunları pazarlama bağlamında ele alacağız.

Dönüşüm Hunisi Nedir? Her Aşamaya Yönelik Kapsamlı Kılavuz

Özetle, bir dönüşüm hunisi, alıcının yolculuğunun damıtılmış halidir. Yolculuk, bir ziyaretçi markanızı veya belirli bir ürünü keşfettiğinde başlar ve ziyaretçi süreci terk ettiğinde veya ödeme yapan bir müşteri veya alıcıya "dönüştüğünde" sona erer.

Dönüşüm hunileri genellikle pazarlama kavramlarını ekip üyelerine göstermek ve dönüşüm planları düzenlemek için kullanılır. Bu hedefler nedeniyle, birçok dönüşüm hunisi farklı aşamalara ayrılır:

  • "Huninin üstü" (veya "TOFU"), en fazla sayıda insanı temsil ettiği için huninin en geniş kısmıdır. Örneğin, her marka web sitesi dönüşüm hunisinden ödeme yapan müşterilere olduğundan daha fazla web sitesi ziyaretçisi almayı bekleyebilir.
  • "Hunni ortası" (veya "MOFU"), tüketici yolculuğunun aşamalarının çoğunu içerir.
  • "Dönüşüm hunisinin altı" (veya "BOFU"), bir ziyaretçi ödeme yapan bir müşteriye dönüştüğünde huninin bitiş noktasını tanımlar. En az ziyaretçinin ulaştığı bölüm olduğu için (çeşitli nedenlerle) dönüşüm hunisinin en dar kısmıdır.

Dönüşüm hunisinin üst kısmında, kullanıcılar ürünleri veya markaları araştırmaya başlar. Neye ihtiyaç duyduklarından veya örneğin bir web tasarım şirketinin amaçlarına uygun olup olmadığından emin olmayabilirler. Dönüşüm hunisinin ortasında, bir ziyaretçi veya kullanıcı satın alma yapıp yapmamayı düşünür. Dönüşüm hunisinin alt kısmında, bir ziyaretçi ya bir satın alma işlemi gerçekleştirir ya da huniyi şu ya da bu nedenle terk eder.

Her şirketin nihai hedefi, dönüşüm hunisinde baştan sona ilerleyen kişi sayısını en üst düzeye çıkarmaktır.

Marka bilinirliği, şirket itibarı veya bir markanın tüketiciyle ilişkisi gibi belirli faktörler dönüşüm hunisi yolculuğunu kısaltabilir. Dönüşüm hunileri önemlidir çünkü:

  • Pazarlama ekibinizin daha etkili olmasına yardımcı olabilirler.
  • Ziyaretçilerinizin sitenizde/mağazanızda nasıl gezindiğini anlamak için önemli olabilecek müşteri yolculuğunu açıklamaya yardımcı olurlar.
  • Alıcının yolculuğunun hangi aşamasında en çok başarısızlığın yaşandığını belirleyebilirler.

Tüm bu unsurlar, markanızın dönüşüm oranını artırmak için önemlidir. Dönüşüm oranı, sahip olduğunuz ziyaretçilerin veya kullanıcıların alıcılara veya abonelere oranıdır. %20'lik bir dönüşüm oranı, mağazanıza gelen tüm ziyaretçilerin %20'sinin bir şey satın aldığı veya abone olduğu anlamına gelir.

Bir pazarlama dönüşüm hunisi kullandığınızda, örneğin, alıcı yolculuğunun hangi aşamasının en sorunlu olduğunu belirleyebilirsiniz. Ziyaretçilerinizin çoğu, en üstteki dönüşüm hunisini terk mi ediyor? Bu, web sitenizin açılış sayfası veya marka itibarınızla ilgili bir sorunu gösterebilir.

Alternatif olarak, kullanıcılarınızın çoğu dönüşüm hunisini en alta yakın bir yerde terk edebilir. Bu, ödeme dönüştürme sürecinde bir sorun olduğu veya ürün kopyanızın kullanıcıları etkili bir şekilde müşteriye dönüştürmediği anlamına gelebilir.

İyi Bir Dönüşüm Oranı Nedir?

Daha yüksek bir dönüşüm oranı her zaman ideal olmakla birlikte, her marka için evrensel bir "iyi" dönüşüm oranı yoktur. Örneğin, yalnızca 10 müşteriniz varsa ve dönüşüm oranınız %100 ise, mükemmel bir dönüşüm oranınız var ancak satışlarınız düşük.

Bu, şirketinizin amaçları doğrultusunda en iyi dönüşüm oranını belirlemesi gerektiği anlamına gelir. Bunu yapmak için:

  • Geçmiş verilerinizi ölçün ve önceki şirket performansına veya ziyaretçi alışkanlıklarına dayalı olarak geçmiş bir temel dönüşüm oranı belirleyin
  • Karanlıkta kalmak veya diğer bütçe hedeflerini gerçekleştirmek için ne kadar gelir kazanmanız gerektiğini belirleyin.
  • Ardından, dönüşüm hunisinin etkinliğini ve verimliliğini artırarak dönüşüm oranını iyileştirmeye öncelik verin

Yine, herhangi bir dönüşüm oranı iyileştirmesi iyidir. Ancak hedeflemeniz gereken tek bir amaç yok.

Örneğin, markanız oldukça teknik bir alandaysa, yalnızca birkaç müşteriniz olacağını varsaymak mantıklıdır. Ve markanız pahalı ürünler veya hizmetler satıyorsa, yalnızca birkaç müşteri, işin uzun ömürlü olmasını ve finansal istikrarı sağlamak için yeterli olabilir.

Ayrıca, öncelikle abonelere veya sürekli gelire güveniyorsanız, çok yüksek bir dönüşüm oranına daha az güvenebilirsiniz. Örneğin, bir hizmet olarak yazılım veya SaaS şirketi çalıştırıyorsanız, müşterileri elde tutmak, yüksek bir dönüşüm oranı elde etmekten daha önemlidir. Teorik olarak, bir müşteriyi bir kez dönüştürdüğünüzde, onu aylarca veya yıllarca elinizde tutmuş olursunuz.

Bir Dönüşüm Hunisinin Beş (Ana) Unsuru

Geleneksel olarak, dönüşüm hunileri beş ana ögeden oluşur. Ancak, çalıştığınız kuruluşa bağlı olarak şirketinizin dönüşüm hunisinin daha az veya daha fazla aşaması olabilir. Ne olursa olsun, dönüşüm hunileri eksiksiz bir alıcı yolculuğunu temsil etmek için aşağıdaki adımları içermelidir.

Dönüşüm hunisinin bu ana ögelerine tek tek göz atalım.

1. Dönüşüm Hunisinin Farkındalık Aşaması

Farkındalık, müşterileri markanıza çekmeyi veya hedef kitlenizin üyelerini şirketinizden haberdar etmeyi içerir. Farkındalık aşamasında, şirketiniz pazarlama çabaları, itibar iyileştirmeleri veya marka bilinirliğini artıran diğer yollarla müşterileri çeker.

Genel olarak, en başarılı şirketler pazarlama stratejisinin tek bir unsuruna güvenmezler. Bunun yerine, çoğu zaman bunları çok kanallı pazarlama taktiklerine bağlayan birden fazla pazarlama kanalından yararlanırlar. Bu şekilde, daha geniş bir kitleye, diğerlerinden daha etkili bir şekilde ulaşmak mümkündür.

Müşteri farkındalığını artırmak için bazı pazarlama örnekleri şunları içerir:

  • PPC reklamları gibi çevrimiçi reklamlar
  • Bağlı pazarlama
  • Bloglar ve organik arama
  • Radyo reklamları veya TV reklamları
  • Basılı reklamlar
  • Podcast'ler
  • Sosyal medya pazarlamacılığı
  • YouTube ve diğer platformlarda video pazarlama

Şirketinizin kullandığı pazarlama yöntemi ne olursa olsun, bu aşamanın başarılı bir şekilde tamamlanması, bir ziyaretçinin ana dönüşüm temas noktanıza yaklaşarak dönüşüm huninize ulaşması anlamına gelir.

Ancak, potansiyel müşterilerin şirketinizin dönüşüm hunisine sizin herhangi bir çaba göstermenize gerek kalmadan girebileceğini unutmamak önemlidir. Sağladığınız bir ürüne veya hizmete ihtiyaçları olduğuna karar verirlerse bunu yapabilirler.

Örneğin, potansiyel bir müşteri şirketinizin ürettiği bir ürüne ihtiyacı olduğunu fark ederse, markanızı ve ürünlerini her öğrendiğinde teknik olarak pazarlama hunisinin farkındalık aşamasına girmiş demektir. BulutPress örneğinde ürünler kabaca web sitesi şablonları olarak değerlendirilebilir.

Dönüşüm hunisinin en üst aşaması olan farkındalık aşamasının trafiğin çoğunu yakaladığını unutmayın.

2. Dönüşüm Hunisinin İlgi Aşaması

Bir sonraki aşama daha da önemli. "İlgi" veya üzerinde düşünme aşaması olarak adlandırılan bu aşamada, potansiyel müşterilerinizle veya müşterilerinizle güven ve arzu oluşturmaya çalışırsınız. Potansiyel müşterilerin markanızın kullanabilecekleri ürünler ürettiğini bilmesi yeterli değildir. Sektördeki tüm rakip firmalar veya markalar arasından sizin markanızı seçmek zorundalar.

İlgi aşaması, aşağıdaki gibi şeylerden önemli ölçüde etkilenir:

  • Sosyal medya kanallarınızda ve web sitenizde oluşturduğunuz içeriğin türü
  • Potansiyel bir müşterinin şirketinizle etkileşim kurma olasılığını artırabilecek marka itibarınız
  • Sosyal medya pazarlamanız

Markanız ve pazarlaması ile ilgili her şey burada bir kez daha devreye girebilir. Pazarlamanız olumluysa ve potansiyel alıcılarla bağlantı kurma konusunda iyi bir iş çıkarıyorsa, farkındalık aşamasından daha fazla ziyaretçi, çok fazla kurşun kanaması olmadan ilgi aşamasına gelecektir.

3. Dönüşüm Hunisinin Arzu Aşaması

"Arzu etme" aşamasında, markanız potansiyel alıcıların ilgisini çekmeli ve onlara neden başka bir marka yerine sizin ürününüzü almaları gerektiğini göstermelidir.

Dönüşüm hunisinin bu aşamasında, aşağıdakiler gibi dikkat çekici ögelerden yararlanmak önemlidir:

  • Çevrimiçi mağazanızdaki her ürün için olağanüstü ürün açıklamaları
  • Cazip fotoğraflar gibi mükemmel görüntüler
  • Geçerli olduğunda ürün veya hizmet videoları
  • Teknik incelemeler ve vaka çalışmaları gibi indirilebilir dosyalar
  • İyi ürün ve web sitesi tasarımı
  • Mükemmel sosyal medya etkileme
  • Ve dahası

Markanızın zaten bir miktar satışı varsa, şirketiniz yeni müşterileri ürünlerinizi satın almaya teşvik etmek için olumlu eleştirilerden yararlanmalıdır. Aşağıdakiler gibi yardımcı stratejilerle de arzuyu artırabilirsiniz:

  • Markanızı alternatiflere göre daha çekici hale getirebilecek ücretsiz kargo sunmak
  • İndirimler gibi cömert promosyon teklifleri
  • Yararlı veya bilgilendirici içerik sağlayan ve sektördeki marka otoritesini geliştiren içerik pazarlamaları

Alt satır: Dönüşüm hunisinin bu aşamasının amacı, potansiyel müşterileri ilgilerini çekerek gerçek müşteriler olmaya ikna etmektir.

4. Dönüşüm Hunisinin Asıl Hedefi Olan "Dönüşüm" Aşaması

Dönüşüm hunisinin dönüşüm aşamasında işler önemli ölçüde daralmaya başladı. Potansiyel müşterileri müşterilere dönüştürmenin zamanı geldi. Bazı dönüşüm hunisi grafiklerinin veya açıklamalarının bu aşamayı son aşama olarak işaretleyebileceğini unutmayın.

Bazen eylem aşaması olarak da adlandırılan dönüşüm aşaması, bir müşteri bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde veya markanıza abone olduğunda, BulutPress® örneğinde "bayi olduğunuzda" karşılanır. Bir haber bültenine kaydolmak gibi diğer dönüşüm biçimlerini de içerebilir.

Satış huninizin alt kısmında bir harekete geçirici mesaj, satış yapma veya bir olası müşteriden/ziyaretçiden başka bir şekilde değer elde etme ifadesi yer almalıdır. Potansiyel müşterilerin dönüşüm hunisinin bu aşamasına ulaşma olasılığını aşağıdakileri yaparak artırabilirsiniz:

  • Dönüşüm oranı e-posta kayıtlarına atıfta bulunuyorsa, mükemmel e-posta pazarlama stratejilerini kullanmak
  • Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak için ödeme sürecini kolaylaştırma
  • Uygulanabilir olduğunda A/B testinin kullanılması
  • Anlaşmayı tatlandırmak için ücretsiz veya indirimli nakliye sunmak

5. Dönüşüm Hunisinin Yeniden Etkileşim Kurma Aşaması

Teknik olarak, başarılı bir dönüşüm hunisinin beşinci ve son aşaması vardır: yeniden etkileşim. Sadakat aşaması olarak da bilinen bu son aşama, olası satış müşteri veya abone olduktan sonra gerçekleşir.

Ancak mevcut müşterileri elde tutmak, sürekli olarak yeni müşteriler çekmekten neredeyse her zaman daha iyidir. Mevcut müşterilerin yeniden etkileşim kurmasını ve daha fazla ürün satın almasını veya aboneliğini sürdürmesini istiyorsunuz. Bu, markanız için her bir müşterinin müşteri yaşam boyu değerini veya MYBD'sini iyileştirir.

Daha da iyisi, bir müşteri dönüşüm hunisinde daha da aşağılara indiğinde, tekrar en tepeden girmez. Bunun yerine, markanızı zaten biliyor ve güveniyorlar ve doğrudan alıcının yolculuğunun üçüncü veya dördüncü aşamasına geçiyorlar. Dönüşüm hunisinde daha az zaman harcanması, her ziyaretçinin başka bir satın alma işlemi gerçekleştirme olasılığının daha yüksek olması anlamına gelir.

Etkili Bir Dönüşüm Hunisi Nasıl Oluşturulur

Dönüşüm hunileri etkili olabilse de, alıcınızın yolculuğunu doğru bir şekilde temsil eden bir huniyi nasıl oluşturacağınızı bilmeniz gerekir. Adım adım bir dönüşüm hunisi nasıl oluşturulacağını inceleyelim.

İlk olarak, ideal alıcınızın (bazen hedef kitle üyesi veya müşteri avatarı olarak adlandırılır) yolculuğunu belirlemelisiniz. Ardından, bu yolculuğu huni şeklindeki bir nesne olarak haritalayabilirsiniz.

Müşteri yolculuğu haritalarını, potansiyel bir müşterinin markanızla etkileşiminin veya deneyiminin görselleştirmeleri olarak düşünün. Ne kadar ayrıntılı ve planlı olursa, hedef müşterilerinizin zihniyetini o kadar iyi anlarsınız. Alıcı yolculuk haritaları, yardımcı olabilecekleri için yararlıdır:

  • Şirketiniz için müşteri odaklı bir kültürü teşvik edin
  • Satış dönüşüm oranlarını iyileştirin
  • İdeal alıcınızı belirleyin
  • Müşteri ihtiyaçları ile bağlantı kurun
  • Pazarlama kampanyalarıyla optimize edin
  • Daha tutarlı bir şekilde tekrar müşteriler oluşturun

Her müşteri yolculuğu haritası, o müşterinin benzersiz özelliklerine veya ihtiyaçlarına göre farklıdır. Örneğin, markanızın son derece teknik ürünler sattığını hayal edin.

Çoğu sıradan müşteri, satın almadan önce minimum düzeyde araştırma veya inceleme kontrolü yaparken, bu teknik uzmanlar muhtemelen çok daha fazla araştırma yapacaklardır. Bunu biliyorsanız, alıcı yolculuğunuza ekleyebilir ve pazarlamanıza dahil edebilirsiniz.

Her Huni Aşaması İçin Hedefler Belirleyin: Bir alıcı yolculuğunun haritasını çıkardıktan sonra, dönüşüm huninizdeki her aşama için hedefler belirlemelisiniz. Üst, orta ve alt aşamalar için hedefleriniz olmalıdır. Konumlarına göre her son aşama için bazı hedef örnekleri:

  • Üst düzey hedefler, PPC'niz veya diğer reklamlarınız için daha yüksek bir tıklama oranı, sayfada daha fazla zaman geçirme veya sosyal medya da daha fazla söz içermelidir.
  • Orta düzey hedefler, daha yüksek sepete ekleme oranını (aşağıda daha fazlasına bakın), sayfada daha fazla zaman harcanmasını ve siteniz için daha fazla sayfa ziyaretini içermelidir.
  • Düşük seviyeli hedefler, daha yüksek bir dönüşüm oranı, düşük bir alışveriş sepetini terk etme oranı ve benzeri iyileştirmeler içermelidir.

Bu hedefleri belirleyerek, pazarlama veya dönüşüm hunisi ekibiniz için belirli metrikler belirleyebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.

Farkındalık Yaratmak İçin Stratejiler Uygulayın ve İçerik Oluşturun: Hedeflerinizi belirledikten sonra, bu hedeflere ulaşmak için stratejiler uygulayın. Eşzamanlı olarak, markanız, hedef kitle üyeleriniz için farkındalık oluşturmak için reklamlar ve blog gönderileri dahil olmak üzere çok sayıda içerik oluşturmalıdır.

Ne kadar çok farkındalık yaratırsanız, hedef kitle üyelerinin markanızı ziyaret etme ve dönüşüm hunisine girme olasılığı o kadar artar.

İlgi ve İstek Yaratın: Markanız, etkileyici pazarlama, sosyal medya pazarlaması, çevrimiçi pazarlama ve diğer unsurlar aracılığıyla ilgi ve istek uyandırdıkça, ürünlerinize ve hizmetlerinize ilgi uyandıracaksınız. Bu aynı zamanda o ürünler için bir istek yaratacaktır.

Bu ilgi ve arzuyu şu şekilde canlandırmak önemlidir:

  • Sitenizde/mağazanızda kolaylaştırılmış, sorunsuz bir kullanıcı deneyimi oluşturma
  • Müşterilerin sepetlerine ürün eklemesini kolaylaştırma
  • Gerektiğinde duyarlı müşteri hizmetleri sunmak

Kullanıcıları Harekete Geçmeye Teşvik Edin: Ardından, sitenizin kullanıcılarını istediğiniz eylemi yapmaya teşvik etmeniz gerekir. Örneğin, e-posta pazarlama kayıtları için dönüşümü artırmak istiyorsanız, o haber bültenini sunduğunuz açılır pencereye veya ödeme sayfasına bir harekete geçirici mesaj veya CTA ekleyebilirsiniz ve eklemelisiniz.

Harekete geçirici mesajlar, reklamlarınızda ve çevrimiçi mağazanızdaki her ürün sayfasının altında da bulunmalıdır. Kullanıcılarınızı harekete geçmeye teşvik etmenin diğer yolları şunları içerir:

  • Yazılım veya hizmet demoları talep etme
  • E-posta pazarlama yoluyla işlem yapılabilir e-postalar gönderme
  • Ziyaretçileri dönüşüm sağlamaya ikna etmek için sitenize/ödeme sayfanıza müşteri referansları eklemek

Dönüşüm Hunisi Optimizasyonu Nedir?

Dönüşüm hunisi optimizasyonu, her aşamada ve genel olarak daha iyi dönüşüm için dönüşüm huninizi düzene sokmak, iyileştirmek veya başka bir şekilde artırmak anlamına gelir. Örneğin, dönüşüm huninizi, markanızla ilgili müşteri farkındalığını en üst düzeye çıkararak ve huninizin 2. aşamasına kaç kişinin gittiğini artırarak optimize edebilirsiniz. Dönüşüm hunisi optimizasyonu, bir tür dönüşüm oranı optimizasyonudur.

Aşağıdakilerden yararlanabilmek için huninizi optimize etmek iyi bir fikirdir:

  • Artan müşteri farkındalığı
  • Daha fazla satış ve gelir
  • Verimsiz pazarlama yöntemlerini ortadan kaldırarak daha fazla para tasarrufu anlamına gelen daha verimli pazarlama
  • Daha iyi müşteri ilişkileri ve endüstri itibarı

Başka bir deyişle, dönüşüm huninizi optimize etmek, markanız için birden fazla şekilde net faydalar sağlar.

Dönüşüm Huninizi Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Şirketinizin dönüşüm hunisini optimize etmenin birçok yolu vardır. Bununla birlikte, huninizin farklı aşamaları için farklı stratejiler en iyi şekilde kullanılır.

Örneğin:

  • Dönüşüm hunisinin alt aşamaları, öncelikle güven oluşturmak ve müşteri deneyimlerini ve ürünlerle ilgili memnuniyeti iyileştirmekle ilgilidir. Optimizasyon stratejileriniz, markanızın veya ürünlerinizin faydalarını göstermeye ve onları satın almaya ikna etmek için müşteri adaylarıyla güven oluşturmaya odaklanmalıdır.
  • Orta huni stratejileri, sitenize ve belirli ürünlere trafik çekmek, kişiselleştirilmiş veya hedeflenmiş deneyimler oluşturmak ve müşterileri bir rakip yerine sizden satın almaya ikna etmekle ilgili olmalıdır.
  • Dönüşüm hunisinin en üstündeki aşamalar, insanları markanıza ilk etapta getirmekle ilgilidir. Optimizasyon çabaları, büyük ölçüde pazarlama iyileştirmelerine ve anahtar kelimelerin akıllıca kullanılmasına dayanır.

Dönüşüm huninizi inceleyin ve hangi aşamada/aşamalarda en çok çalışmayı gerektirdiğini belirleyin. Ardından, aşağıdaki gibi optimizasyon çabalarını uygulayabilirsiniz:

  • Geliştirilmiş kullanıcı arayüzü sayesinde web sitenizde gezinmeyi kolaylaştırma
  • Ürün kopyasını veya ürün resimlerini iyileştirme
  • Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak için ısı haritalarını, kaydırma haritalarını veya diğer etkileşim haritalarını analiz etme
  • Mağazanızdan ödeme yapmayı kolaylaştırma
  • Ücretsiz veya indirimli nakliye imkânı sunma
  • Sosyal medyanızı veya çevrimiçi reklamlarınızı iyileştirme

Dönüşüm Hunisi Analizi Nasıl Okunur?

Dönüşüm hunisi swot analiziniz size ne söylüyor ve bu konuda ne yapmalısınız?

Dönüşüm hunisi analizi, mevcut huninizin nasıl performans gösterdiğine bakmayı ve genel olarak onu nasıl iyileştirebileceğinizi belirlemeyi içerir. Özel olarak toplanan verileri, ürün analizlerini veya BulutPress gibi içerik yönetim sistemi araçlarını kullanarak, dönüşüm huninizdeki her aşamaya bakabilir ve şunları belirleyebilirsiniz:

  • Dönüşüm hunisinin her aşamasına ulaşan müşteri sayısı
  • Her aşamada dönüşüm hunisinden ayrılan müşterilerin yüzdesi
  • Dönüşüm hunisinde eskisinden daha aşağıda ilerleyen ziyaretçi veya müşteri sayısını artırmak için hangi adımları atabilirsiniz?

Örneğin, dönüşüm huninizi analiz edebilir ve müşteri adaylarının çoğunu ortada, arzu aşamasında kaybettiğinizi görebilirsiniz. Bu size şunları söyler:

  • Pazarlama çabalarınız, insanları sitenize çekmek için harika bir iş çıkarıyor
  • Ancak siteniz veya ürünlerinizle ilgili bir şey, çoğu ziyaretçiyi satın almaya ikna etmiyor

Bu bilgilerle donanmış olarak, alıcı yolculuğunun o aşamasında önemli değişiklikler yapabilir ve sonuç olarak daha iyi bir dönüşüm oranı elde edebilirsiniz. Örneğin şunları yapabilirsiniz:

  • Her ürüne daha çekici resimler ekleyin
  • Ürün açıklamalarındaki metni daha çekici olacak şekilde değiştirin
  • Alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmak için ödeme sürecini kolaylaştırın veya basitleştirin

Sonuç olarak, markanızın dönüşüm hunisini düzenli olarak analiz etmek iyi bir fikirdir. Nasıl performans gösterdiğini takip etmenin ve gerektiğinde hızlı değişiklikler yapmanın en iyi yolu budur. Dönüşüm hunisi analizi, yapmaktan asla vazgeçmemeniz gereken devam eden bir süreçtir.

Çoğu marka, dönüşüm hunisini en geç aylık olarak analiz etmelidir. Ne kadar çok analiz ederseniz, kitlenizin zihniyeti ve çevrimiçi pazarlamanızın performansı hakkında o kadar iyi sekmelere sahip olursunuz.

Bir Dönüşüm Hunisini Ölçerken En Önemli Kpi'ler Nelerdir?

Dönüşüm huninizin düzenli ve etkili olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz? Birçok marka için kritik KPI'ları veya temel performans göstergelerini ölçmek anlamına gelir. Temel performans göstergeleri size ürünleriniz, müşterileriniz, dönüşüm oranınız ve daha fazlası hakkında belirli şeyler söyler. Dönüşüm huninizi ve performansını analiz ederken ölçmeniz gereken en önemli KPI'lardan bazılarını burada bulabilirsiniz.

Yeniden Satın Alım Oranı

Yeniden satın alma oranı, bir hafta veya bir ay gibi belirli bir süre içinde birden fazla satın alma işlemi gerçekleştiren mutlu müşterilerin yüzdesidir. Örneğin, müşterilerinizin yarısı mali yılınızın ilk çeyreğinde en az iki satın alma yaparsa, %50'lik bir yeniden satın alma oranınız olur.

Yeniden satın alma oranı, müşterilerin markanızı ne kadar sevdiklerini ve başka bir markaya geçmek yerine uzun vadeli müşteri olarak kalma olasılıklarını belirlemek için yararlı bir gösterge olarak kullanılabilir.

Tutma Oranı

Elde tutma oranı, yeniden satın alma oranıyla ilişkilidir. En az bir satın alma işlemi gerçekleştirdikten sonra kaç müşteriyi elinizde tuttuğunuzun yüzdeye dayalı bir temsilidir. Örneğin, 100 müşteriden 40'ı bir ay içinde en az iki satın alma yaparsa, o ay için %40'lık bir elde tutma oranınız olur.

Ancak elde tutma oranı, abonelik tabanlı işletmeler veya hizmetler için tutarlı aboneleri ölçmek için daha sık kullanılır. Örneğin, başlangıçta 100 aboneniz varsa, ancak o ayın sonunda yalnızca 50 abone aboneliğiniz devam ederse, elde tutma oranınız %50'dir.

Ortalama Sipariş Değeri

Ortalama sipariş değeri veya AOV, tipik bir müşterinin işletmenizde ortalama olarak ne kadar para harcadığını söyler. Bu, satın almaların veya aboneliklerin tutarlı kaldığını varsayarak, markanız için uzun vadeli geliri tahmin etmenin veya tahmin etmenin harika bir yolu olabilir.

Bu bilgilerle, gelir akışlarını dengelemek için fiyatları artırmanız veya azaltmanız veya başka adımlar atmanız gerekip gerekmediğine karar verebilirsiniz.

Müşteri Yaşam Boyu Değeri

Müşteri yaşam boyu değeri veya CLV, ortalama bir müşterinin markanızda ne kadar harcaması beklendiğini gösterir. Geliri en üst düzeye çıkarmak için müşteriyi elde tutma oranını ikiye katlamanız mı (CLV çok yüksekse) yoksa yeni müşteriler edinmeye mi (CLV oldukça düşükse) öncelik vermeniz gerekip gerekmediğini belirlemenin harika bir yoludur.

Sepete Ekle Oranı

Sepete ekleme oranı, dijital alışveriş sepetlerine ürün ekleyen site ziyaretçilerinin yüzdesini gösterir. Bu, dönüşüm huninizin 4. aşamaya, dönüşüme kadar ne kadar etkili olduğunu anlatmak için yararlı bir proxy'dir ve size şunları söyler:

  • Ürünleriniz ne kadar çekici
  • Web siteniz ne kadar modern
  • Müşterilerin sepetlerine ürün eklemesi ne kadar kolay?

Sepeti Terk Etme Oranı

Alışveriş sepetini terk etme oranı ise tam tersidir. İçinde en az bir öge bulunan alışveriş sepetlerini terk eden site ziyaretçilerinin yüzdesini gösterir. Sepeti terk etme oranının yüksek olması, müşterilerin bir satın alma işlemi yapmayı düşünecek kadar markanızla ilgilendikleri, ancak anlaşmayı imzalayacak kadar ilgilenmedikleri anlamına gelir.

Bu, üzerinde çalışmanız gerektiği anlamına gelebilir:

  • Ödeme sayfanız
  • Gönderim politikanız
  • Ürün fiyatlarınız
  • Tamamen başka bir şey

Tıklama Dönüşüm Oranı

Tıklama dönüşüm oranı, markanızın aldığı dönüşüm sayısının markanızın aldığı tıklama sayısına bölümüdür ve yüzde olarak ifade edilir. Birisi tıkladıktan sonra hangi reklamların en fazla dönüşümü sağladığını size söylediğinden, PPC veya tıklama başına ödeme reklamlarının etkinliğini belirlemek için kullanılır.

Dönüşüm oranı

Son olarak, genel dönüşüm oranı, müşterilere veya abonelere "dönüşen" site ziyaretçilerinin yüzdesidir. Daha yüksek bir dönüşüm oranı her zaman daha iyidir, çünkü bu, daha fazla kişinin markanızla etkileşimde bulunduğu veya satın alma işlemi yaptığı anlamına gelir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp