Büyüleyici Bir Kullanıcı Deneyimi İçin Öneriler

ilgi çekici tasarım kullanıcı deneyimi

Eğer değişik web sitelerine bakarsanız onları, sevdikleriniz ve hakkında hiçbir şey duymak istemedikleriniz olarak ayırırsınız değil mi? Web sitenizde büyüleyici bir kullanıcı deneyimi için önerilerimizi dinleyin.

Bunun yanında, fikriniz yalnızca ilk izleniminize göre şekilleniyor. Çünkü web sitenizde, kullanıcı arayüzü çok şey ifade ediyor. Kullanıcılar, etkileyici tasarımlar bekliyorlar. Aksi taktirde web siteniz terk edilip, unutlulmaya mahkum.

İlk İzlenimin Önemi

Ürününüz yepyeni özellikler sunuyor olabilir, ancak eğer tasarımınız çekici değilse bunun hiçbir önemi yok. İnsanlar sunduğunuz hizmeti kullansalar da kullanmasalar da, düşünmek için birkaç saniyeye ihtiyaç duyuyorlar. Tasarımınızın ana sayfası bu konuda yardımcı olabilir.

Yeni bir insanla tanıştığınızı hayal edin. İlk izleniminizi nasıl şekillendiriyorsunuz? Tabii ki dış görünüşüne göre. Yani ilk izlenim önemli.

Bu arada, Google değişik bir araştırma yayımladı. Kullanıcının bir karara varması için, 17 milisaniye yeterli olabiliyor. Yani web sitenizin arayüzü, yeni potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmeli.

Bunun dışında, başka bir çalışma gösteriyor ki, tasarımınız ne kadar kullanıcı dostu olursa, kullanıcılar web sitenizde o kadar zaman harcıyorlar. Kullanıcılarınız için önemli birkaç eleman var.

  • Logo: Kullanıcılarınızın, ürünlerinizde baktıkları ilk şey bu.
  • Ana Menü: Logodan sonra önem konusunda ikinciliği ana menü alıyor.
  • Arama Çubuğu: İnsanlar web sitenizde nasıl gezeceklerini bilmeliler.
  • İçerik: Kullanıcılarınıza hangi ilginç bilgileri sunuyorsunuz?
  • Footer: Sayfanın en altında neyiniz olduğuna dikkat edin.

Dolayısıyla, arayüz tasarımcıları ve kullanıcı deneyimi tasarımcıları (UX designers), bütün elemanları özenle ele almalılar ve onları ilgi çekici yapmalılar. Aksi taktirde, ilk izlenim, pozitif olmaktan çok uzak noktalarda olacaktır.

Kullanıcılarınız Web Sitenize Güvenmeliler

Görüntü

kullanıcı web sitesi

İstatistiklere göre, kullanıcıların neredeyse %50'si güven seviyelerini web sitenizin arayüz tasarımına göre belirliyorlar. Font tipi, renkler, görseller – her şey önemli.

Eğer ürününüzün rekabet gücünün yüksek olmasını istiyorsanız, hizmetinizin değerini vurgulayın ki, insanlar sizi tercih etsin.

İçerik

Güncel içerik daha az önemli değil. Web sitenizdeki her bilginin ilgi çekici olması lazım.

Bunun dışında, dürüstlüğü unutmayın. Müşterilerinize karşı her zaman dürüst olun – ürününüzü / ürünlerinizi olduğundan farklı sunmayın.

Net Olun

Ürününüzü abartmayın. Yalnızca gerçekten ürününüzün sahip olduğu özellikleri anlatın.

Bilgiye Sahip Olan Dünyaya Sahip Olur

Bu demek oluyor ki kullanıcılarınız, verilerinin korunmasıyla ilgili her şeyi bilmeliler. Bütün gizlilik politikalarınızı, web sitenizin görünür kısımlarında yayımlayın ki, ulaşımı kolay olsun.

Unutmayın, kullanıcılarınıza karşı ne kadar açık olursanız, size o kadar güvenirler.

Her Şeyde Ahenk

Bir sayfadan başka bir sayfaya kolaylıkla geçilmeli. Web geliştiricilerin, arayüzde bir denge kurmaları ve kullanıcılara, kullanışlı ve basit bir navigasyon sumaları gerekir. Aksi taktirde insanlar sayfalar arasında uyumsuzluk hissedecekler ve web sitenizi terk edeceklerdir.

Bunun yanında, sayfanızı, ürününüzle doğrudan alakalı olmayan görsellerle doldurmayın. Sunduğunuz hizmetle alakalı spesifik görseller gösterin. Deneyiminizi gösterin. Müşterilerin buna ihtiyacı var.

İyi Tasarlanmış Açılış Sayfası

Açılış sayfası nedir? Ürününüzle ilgili temel bilgileri içeren sayfadır. Yani açılış sayfanızın temiz bir yapısı olmalı. Spesifik bir ürüne ulaşmak zor olmamalı. Ayrıca unutmayın ki kullanıcılarınızın, sipariş sayfasına her sayfadan kolaylıkla ulaşabilmeleri gerekir.

Kullanıcı Deneyimini Geliştiren Araçlar

kullanıcı deneyimi tasarımı

Pazarlama araştırmacıları, bazı temel noktaların, kullanıcılarınızın web sitenizde daha çok gezinmelerine ve belirli eylemleri yapmaya daha yatkın olmalarına katkı sağladığını açıkladı.

Ün, iyi bir web tasarım, güzel çıktı ve atmosfer gibi 4 temel sorun var. Eğer kullanıcı deneyimini geliştirmeye kararlıysanız bunları aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.

Tabii ki listedeki her elemanın kendi işaretleri var.

Örneğin “ün” konusunun işaretleri; domain isminiz, ünlü isimler, sertifikalar ve değerlendirmeler olabilir.

İyi bir tasarımın işaretleri; tasarımın kalitesi, geleneksel tasarım ve linklerdir.

Güzel çıktı – kayıtlar, alıntılar ve ek içerikler vb.

Atmosfer işaretleri ise; saldırgan satış dilinden kaçınmak gibi özellikler olabilir.

Gelin bazı işaretleri biraz detaylandıralım.

Geleneksel tasarım

Bütün web sitelerinde temel olarak bulunan bazı elemanlar vardır. Örneğin, diğer hizmetlere veya web sitelerine yönlendiren mavi linkler gibi.

Ek içerik

Web sitenizin blogu olmalı. Bu sayede kullanıcılarınıza kendi deneyimlerinizi ve fikirlerinizi aktarabilirsiniz. Bu kullanıcılarınızın güvenini arttıracaktır.

Değerlendirmeler

Eğer varolan müşterilerinizle iyi ilişkileriniz varsa, onlardan fikirlerini web sitenizde paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Eğer insanlar ürünlerinizden tatmin olmuşlarsa bu konuda yazabilirler ve bu size çok iyi bir referans kaynağı olabilir.

Sertifikalar

Eğer hizmetlerinize büyük şirketler tarafından sertifika sağlandıysa, bu şirketinizin güvenilirliğinin kanıtı olarak sunulabilir.

Analitikler Önemlidir

Bütün elemanlarla ilgili, her şeyi doğru yaptıktan sonra, analitikleri düşünün. Bu, müşterilerinizin markanıza bağlılığını anlamanıza yardımcı olur. İki önemli ölçü, kullanıcılarınızın web sitenizde ne kadar vakit geçirdiği ve kaç tanesinin sürekli kullanıcı haline geldiğiyle ilgili size bilgi veriyor.

Daha iyi sonuçlar için ne eklemeniz veya neyi düzeltmeniz gerektiğiyle ilgili size yol gösterebilir. Kullanıcılar web sitenize ne kadar ilgi gösteriyorlarsa o kadar iyi değil mi?

Arayüz Tasarımı İçin Öğrenilebilirliği Anlamak

Hedef Kitlenizin Kolayca Öğrenebileceği Arayüz Bağlılığı Artırır

Eğer web sitenizi özel kullanımlar için tasarlamıyorsanız genel yöntemleri takip etmelisiniz.

Öğrenilebilir bir web sitesi yapmak göründüğünden daha zordur. Amaç, temiz bir kullanıcı deneyimi yaratarak, ziyaretçilerin eylemleri kolaylıkla öğrenebilmesi ve anlayabilmesidir.

Öğrenilebilirlik Neden Önemli?

İnsanlar arayüzünüzün nasıl kullanılacağını bilirlerse, ona daha çok bağlanırlar. Bunun tersi olarak, karışık arayüzler insanları korkutur ve kaçırır.

İnsanları web sitenize bağlamak için öğrenilebilirlik için tasarım yapmak istiyorsunuz. Amacınız, kullanıcıların arayüzünüzü çabuk öğrenmelerini sağlamak olmalı ki insanlar size bağlı kalsınlar. Bu yolla web sitenizin sıçrama oranlarını düşürebilirsiniz.

Etkileşim tasarımları öğrenilebilir olmalı. En azından tasarımcıların, kullanıcılara arayüzü nasıl kullanmaları gerektiğini anlatmaması gerekiyor. Tabii ki bu Photoshop gibi kompleks yazılımlar için mümkün değil, ama web siteleri kompleks yazılımlar değil.

tasarım eğitim

Örneğin, herkes Amazon'un web sitesini biliyor. Amazon'da binlerce kategori ve milyonlarca ürün var. Bu kadar çok içerikle karmakarışık olması gerekirdi.

Amazonda gezinmek ve bir şeyler bulmak çok da zor değil, değil mi? Çünkü arayüzün anlamlı olabilmesi için, kullanıcılara konu ile alakalı ürünler göstererek yardım ediyorlar. Twitter, kullanıcı arayüzünde (UI) bir elemanın üzerine gelindiğinde, size araç ipuçları gösteriyor. Amaçları kullanıcı etkileşimlerini arttırarak insanların Twitter'ı kullanmaya devam etmelerini sağlamak. Bu, kullanıcıları elde tutmak için garanti edilen bir yol.

Tutarlılık, Aşinalığı Doğurur

İnsanların tanıdık olduğu, yaygın sayfa elemanlarını kullanmalısınız ve bu elemanları, uzun vadede basit tutmalısınız. Belirli elemanlar her sayfada aynı konumda olmalı. Navigasyon, logo ve ana içerik alanı, her birinin bulunması kolay olmalı. Daha karışık uygulamaların, bilgi içeriklerinden daha uzakta olması gerekiyor. Bu uygulama web sitenizin tutarlı yapar ve tasarımınız, kullanıcılarınıza web sitenizden ne beklemeleri gerektiğini anlatır. Web sitenizde tutarlılık sağlamaya çalışın ve elemanlarınızın konumlarını mümkün olduğunca basit tutun.

Kullanıcı Arayüzü (UI) Yanıtı ve Geribildirim (Feedback)

Mobil dünyası genellikle mikro etkileşimlerden ve bunların davranışları nasıl etkilediği üzerine konuşur. Bu etkileşimler genellikle animasyonlar veya kullanıcı davranışlarına karşı, kullanıcı arayüzü yanıtlarıdır. Bu öğrenilebilir bir arayüz için gerçekten önemli bir nokta.

arayüz öğrenme

Kullanıcıların, gerçekleştirdikleri bir eylemin tam olarak etkisinin ne olduğuna dair kanıta ihtiyaçları var. Bunu, basit animasyon efektleriyle veya sayfa elemanlarınızın kullanıcıya cevap vermelerini sağlayarak yapabilirsiniz.

Genel Yöntemleri Takip Edin

Eğer web sitenizi özel kullanımlar için tasarlamıyorsanız genel yöntemleri takip etmelisiniz. Günlük web siteleri yaratıcılığınızı kullanmak için uygun platformlar değildir. Ziyeretçileriniz navigasyonları üstte görmek isterler. Linkler üzerine gelinerek ve tıklanarak çalışmalı ve eğer ortada bir açılır liste varsa, elemanın bulunduğu yerde açılmalı.

Eğer öğrenilebilirlik için tasarlıyorsanız, çemberi yeniden düzenlemeye çalışmayın. Bunun yerine geri kalan herkesin ne yaptığına bakın (en azından güzel olanlara), ve ona bağlı kalın. Arayüz özellikleri ne kadar basit olursa, insanlar için onu anlamak o kadar kolay olacaktır. Blog yapıları için de aynı şey geçerlidir. Blog kategorileri için sayfanın üstünde bir navigasyon, rahatlıkla fark edilebilen başlıklar, sayfa üstü görselleri, daha sonra gövde metni. Kullandığınız genel yapılara bağlı kalın. Web sitenizde radikal değişiklikler yapmayın. Tasarımınız uzun süre çevrimiçi kaldıysa, artık genel yapınıza aşina olmuş insanlar olduğunu unutmayın. Çok büyük değişikliklerden kaçının.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp
Sosyal Medya Hesaplarımız

Sosyal medya hesaplarımızı takip ederek fırsatlardan haberdar olun, ücretsiz web tasarım kampanyalarını kaçırmayın.

facebook twitter İnstagram youtube linkedin Bulutpress Pinterest Sayfası